Rabu, 28 Ogos 2013

Mana Satu Sayang..

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Kita tidak hampir terjelupuk sekiranya tidak pernah mencuba dan pandang ke hadapan. Kata-kata seperti itu membuat hati teruju untuk mencuba sesuatu yang baharu..tapi sampai bila hendak be serius.

Jawapan itu agak mati dalam seribu bahasa..

Bila cungkil banyak juga kemahiran yang Suri ada walaupun tidaklah sehebat sifu kraftangan, membuat kek, masakan, menjahit dan sebagainya..

Bila di tanya "mana satu yang"?
Hati ini mula tidak keruan..

# Bila pengasuh lama kata boleh sahaja buka kedai maya dengan kemahiran jahitan yang ada..cuba kembangkan mesti boleh punya.

  • Sebelum hari raya kelmarin Suri sudah bikin langsir untuk satu rumah..
  • Baju kurung anak enam pasang
  • Jubah kembang payung empat pasang


# Kakak suami kata sudah boleh buat kek pelangi apa lagi masa inilah permulaannya.. insyallah buat cup kek mesti boleh punya..

# Dalam proses membikin bunga tangan penggantin..

# Mak, keluarga dan jiran terdekat ada beli kain kapas untuk hari hari raya  aidifitri dan sambutan hari raya haji.. Sebelum pulang ke ipoh mak ada kata kenapa tidak teruskan perniagaan jual kain pasang boleh sekali jalankan perniagaan tudung labuh dan barang muslimah tu..Bersyukur kain pasang yang di borong kelamrin laku macam pisang panas hee.. berkat mulut tidak duduk diam..Kata-kata itu Suri cuma senyum dan sepanjang perjalanan Suri menung jauh..

# Hari ini ikutkan plan nak cari kerja memang semalam sudah gosok baju, document salinan untuk pihak penemuduga tapi petang semalam sedang asyik copy sijil print buat hal. Jadinya naluri hendak mencari kerja semua terbantut..sakit perut pula mula menyerang sakan segala isi di dalamnya..

Suri masih berfikir...
Dan mengharapkan pandangan dari sahabat andai semua...




8 ulasan:

Myra Jay berkata...

Kalau minat apa salahnya, insyaAllah hasilnya pasti membanggakan :D

Hafizul berkata...

Emm untung kalau ada kemahiran macam ni..all in one pulak tu kemahiran yang Suri ada..hehe

teh ramuan berkata...

berkat rajin dan ikhlas
rezeki sentiasa
datangnya pula dari segenap penjuru

Aju Mohit berkata...

mmg teringin nak belajar jahit, seronok dgr bakat suri ni, mmg boleh buat duit

cahaya berkata...

myra jay
saya ikutkan hati berbelah bagi nak kerja atau nak kerja sendri alahai..

saya harap apa saya buat akan menampakkan hasil..

cahaya berkata...

hafizul
saya mmg tak pandai sangat itu jujurnya sabab sy tengok orang boleh buat saya cuba buat..

semua belajar sendiri kalau nak harapkan jalan ke kelas sana sini memang tak mamapu mahu gak cari em nak kelas bagai..

apa saya buat cuba buat sendri tu lebih berbaloi dan mana salah salah blg baiki...

terima kasih hafizul...

cahaya berkata...

tehr
alhamdulillah saya mencuba..saya pln malas nak cari ker tu sy sedng fokus benda blh buat duit untukngantikan org kerja makan gaji...

plan nak pelajari cup kek dahulu...harap menjado tehr rajin ikhlas rezeki akan ada..

terima kasih atas semangat yang di berikan..

cahaya berkata...

aju
apa kurangnya boleh buka kedai butik saya heee.degar2 jualan agak bagus..

terima kasih sis aju