Selasa, 28 Jun 2011

Petua Mencuci Kristal

Salam pagi untuk semua.

Catatan entri diteruskan lagi. Disebabkan sahabat Nizamghazi amat meminati slot petua dari blog cinta maka entri ini dihasilkan untuknya hee.. dari ternanti-nanti apa kata tanpa membuang masa kita ke bait ayat yang seterusnya.

http://www.crystalchess.com

Kali ini Suri ingin mengetengahkan petua bagaimana mencuci dan mengembalikan kristal agar seri dan cahayanya terpelihara. Bagi peminat-peminat dan penggemar kristal sudah pastinya menantikan petua yang ajaib ini dari Suri heee..

Uh, terperasanlah pulak diriku ini :).
Bahan-bahan yang diperlukan:-
  1. Sebiji ubi kentang


Cara-caranya:-
  1. Sebiji ubi kentang di potong sederhana besar di blande sehingga lumat.
  2. Kemudian airnya ditapis.
  3. Cuci kristal berkenaan sebelum dibersihkan dengan air sabun. Selepas itu, bilaslah ia dengan air bersih.

15 ulasan:

tengkorakemas berkata...

jom lawan chess! :D

cahaya berkata...

TE
main belasah jer...klu kena aji ok gak heeee..

TE msti pandai main chess ni?

wrizuan[dot]net berkata...

tak sangka pulak sebiji kentang untuk mengilat kristal...

thanks atas info

Yastro berkata...

Ade gak Chess crystal kat umah...tp buat hiasan je ...:)

Norasikin berkata...

Dulu pernah terserempak chess set mcm tu tp bukan kristal la. Cantik dan berkilat bila kena cahaya. Saiz mcm chess set biasa. Harga cuma doblas hengget je. Sayangnya masa tu tak bwk duit lak. Esoknya dtg lagi bwk duit tp dah abes la pulak. Frust betul. Mana nak cari chess kilat mcm tu doblas hengget je oiii

tehr berkata...

eh, kentang je ke?
biasanya dimakan je si kentang ni
ada kegunaan lain rupanya
hehe

thanks suri

cahaya berkata...

Wrizuan
haa..air yg di tapis tu mmg elok cuci kristal heee..

jadi sangka..sangkakanlah heeee

cahaya berkata...

yas
nak buat main takot pecah ek heeee..

cahaya berkata...

kak nora
asal tak pinjam wet dkt suami heee..tak pun bgi tuna kedai tu duit pendahuluan sikit sure dia akan simpankan utk kakak nora wewe..

alah kat bukan kt kedai tu jer jual..byk kedai lain yg jual tu heee..

cahaya berkata...

tehr
sebiji jer bro..klu beli lampu canderlia tu sslu nak b;i ubat spray kilatkan lmpu mmg mahal//yg ni mmg terbaik punya petua heeee

tengkorakemas berkata...

@Kak Suri

hehe pandai main jela tapi nak kata pandai taktik tu takla :D

tengkorakemas berkata...

@Kak Nora

banyak je kedai jual 12 hengget tu he..

kalau saiz besar sikit 30 kot

sayacomel berkata...

wahh, lawa la chess kristal tu..

sakura040582 berkata...

Cantiknyer kristal itu ye suri :-)
Tak sangka ada tips cuci kristal

Errr kalau gelang kristal boleh ke ek???

nizamghazi berkata...

Petua yg jrg org terfikir
ubi kentang vs kristal :)

Nk cuba petua ni
Tpi sy xde simpan apa2 kristal ;)

Suri klu migren apa petua pling terbaik . Guna limau nipis ke??