Isnin, 11 Julai 2011

Hati Tua Tetap Bersabar, Hati Muda Mudah Memberontak

Hari khamis last berkerja sebab jumaat dah bercuti hee.. Mood cuti masih ada namun mood nak berkerja masih lemau ibarat keropok masuk dek angin kus-kus heee..

Bulan lepas punya cerita..

Pagi itu seorang ayah keluar..
Woi! budak apa kau buat dekat pokok kelapa aku tuh?

Saya ambil buah kepala muda!

Kau ambil tak minta kebenaran tuan punya, kau tak malu ke minta tanpa keizinan orang..

Budak tu selamba badak jer mengambil 3 biji buah kelapa tanpa rasa bersalah dalam diri.

Tingkah ayah menggeleng tanpa banyak berkata-kata. Hati tua malas benar ingin berpincang debat bersama anak muda itu..

Hari ahad 10/7/2011

Nenek minat le ayam jantan tu aku nak beli boleh?

Ayam tu tak dijual nak..buat baka sahaja..

Nenek tak bagi, nanti aku curik ayam tu nanti

Kenapa kau nak curi?

Yelah sebab saya nak beli nenak tak bagi, saya dah minta nenek tak mahu jual jadi aku curilah..

Dan pagi itu memag ayah tak kunci reban dia kecuali malam. Ayam kampung jantan tu hilang satu hari ayam tu tak balik rebannya.

Ayah termenung..mak bising-bising begitu sahaja. Anggap tiada rezeki sudahlah. Perbuatan yang baik akan di balas baik, perbuatan yang jahat dibalas selayaknya kelak kata ayah..

Suri Gerr bedebah punya orang mmg Ha... !

19 ulasan:

Anif® berkata...

:D Ini macam punya manusia pun ada ye...

Nik Thoha berkata...

Macam2 perangai manusia di dunia ini.. buat baik dibalas baik..Sama2 kita buat baik, jangan lakukan keburukan..

zulkbo berkata...

salam ziarah..
ada disini rupanya..??
moga sihat Puan Suri kita
:)

akubiomed berkata...

Kalau tidak balasan didunia akan akan ada Hari Perhintungan nanti. Kesian orag tua tentu termenung dan tidak lalu makan kerana resah kehilangan ayam jantan

nizamghazi berkata...

Buat baik selalu-lalu
Buat jahat jangan ye.
Pantun pendek yg diubahsuai ;)

tehr berkata...

budak2 ni memang buat sakit hati orang tua2 je
hehe

Wan85 berkata...

http://wanwidget.com/
cik suri biler nak repair blog yg lama tu, blog yg sblm ni lagi best, senang nak komen

tengkorakemas berkata...

hari pembalasan akan tiba, hidup juga tak berkat, mungkin bukan sekarang, tapi kelak siapa tahu?

cahaya berkata...

anif
mmg ada sebalah rumah punya orang dia punya biras le ..

cahaya berkata...

nik thoha
yerlah ni le salah satunya spesis masuk seklh tapi tal paham bahasa..

cahaya berkata...

zul
ya disini..hehe rajuk pd yg sudi bro zul ekekee...


thnks sb dtg sini yer ;)

cahaya berkata...

Akubiomed
mmg termenunglah ayah saya bro.nak buat baka last2 ilang di depan mata..

cahaya berkata...

nizam
pantang lepa adalah yang bertindak

cahaya berkata...

tehr
org muda lagaknya dia yang berkuasa..

cahaya berkata...

wan
hai blog ni dah susah nak komen ker?

rasanya semua org blh tinggallkan komen d blog ini :)

cahaya berkata...

TE
saya tak mengerti mengapa org bersikap begini..

salah siapa? um....

Yastro berkata...

Kalau bebudak mmg ni la kerejenya haram tak diingat dosa dan pahala...janji dapat...
Dah tuo2 esok baru la ingat/nyesal ngan perbuatan lampau...huhhh

Michael berkata...

Perbuatan jahat budak tu bila la agaknya baru terima balasan

bEe berkata...

Org muda cepat marah suri :-)