Bahan-bahan:
- 1/2 kilo daging batang pinang
- 1 cawan Santan sawit
- 1 bungkus rempah daging (siap dibancuh dengan air)
- 2 keping asam gelugor
- kerisik
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Sedikit minyak untuk menumis
- 3 biji Kentang (belah 4)
- 2 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 biji bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji bawang besar (kisar)
- Halia (kisar)
- Bawang putih, bawang merah (kisar)
- 2 sudu besar cili kisar (nak pedas boleh tambah)
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji cili hijau besar (kisar)
- Bawang putih dan bawang merah (hiris)
Cara-caranya:
- Tumis empat sekawan bersama daun kari dan bahan yang dihiris hingga wangi dan kuning.. kemdian masukkan bahan yang dikisar, tumis hingga naik bau lagi..
- Kemudian, masukkan cili kisar dan diikuti rempah kari.. biar sampai pecah minyak baru masukkan daging dengan air..
- Rebus daging (anggaran 30-40minit) dengan api kecil. Kalau tak cukup empuk, masukkan lagi air.
- Bila dah cukup empuk, bolehla masukkan santan dan bahan-bahan lain seperti asam keping, garam, kerisik dan gula. Kacau biar sebati.
- Bila santan dah mula menggelegak, masukkan kentang yang dipotong. Biarkan masak dengan menggunakan api kecil..
- Masak lagi hingga kentang empuk dan rasakan kuah. Siap.. tutup api.. angkat..
pppsssttt: daun selom pon jadi lah.. untuk memeriahkan gulai daging aii
aku cadang nak buat resepi ni geeeee tunggu yer
2 ulasan:
Bila nak ajak bertandang ke rumah.
ha..sy baru bercadang nak masak menu ni..
sy belum buat resepi ini lagi hee..klu dh try dua 3 kali blh ajk nghee..
dtg2..tpi ipoh jauh bro melaka ker kl ok lagi
Catat Ulasan