Isnin, 3 Jun 2013

sardin masak lemak cili api

sardin masak lemak cili api

salam ini resepi di ambil dari blog ini di rumah tiada ikan yang gebu2 untuk masa cuma ada dua aekor rasanya tidak cukup untuk kami dua beranak.Mujur ada jap sardin kaki ayam & satan mmg terbaik.

 
resepi olahan: sha ahmad
 
bahan-bahan:
1 tin ikan sardin- sos sardin pakai sedikit
1 kotak santan
2 cawan air(jika kurang leh lebihkan)
1 helai daun kunyit(optional)
3 biji ubi kentang-potong 4
1 batang serai-diketuk
garam secukup rasa
 
bahan tumbuk:
20 biji cili api
2 cm kunyit(sha guna kunyit serbuk je)
3 biji bawang merah
 
cara-cara:
1)masukkan semua bahan kecuali ikan sardin dan santan pekat kedalam periuk
2)masak sehingga mendidih dan ubi empuk..
3)apabila mendidih dan ubi empuk masaukkan ikan sardin dan santan pekat
4)masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
5)kacau perlahan perasakan dengan garam..
6)siap tutup api..makan dengan nasi panas..
 
 
 

Tiada ulasan: