sardin masak lemak cili api
resepi olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
1 tin ikan sardin- sos sardin pakai sedikit
1 kotak santan
2 cawan air(jika kurang leh lebihkan)
1 helai daun kunyit(optional)
3 biji ubi kentang-potong 4
1 batang serai-diketuk
garam secukup rasa
bahan tumbuk:
20 biji cili api
2 cm kunyit(sha guna kunyit serbuk je)
3 biji bawang merah
cara-cara:
1)masukkan semua bahan kecuali ikan sardin dan santan pekat kedalam periuk
2)masak sehingga mendidih dan ubi empuk..
3)apabila mendidih dan ubi empuk masaukkan ikan sardin dan santan pekat
4)masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
5)kacau perlahan perasakan dengan garam..
6)siap tutup api..makan dengan nasi panas..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan