Jumaat, 17 Februari 2012

Buah Pinggang

Salam..

hari tidak sesibuk sangat. Kerja boleh di siapkan dalam masa 30 minit sahaja hee. Maka ruang untuk berjalan2 ke medan kawan di gunakan sebaiknya..

Petang tadi ada dapat panggilan dari ayah di kampung. Katanya tentang penyakit buah pinggang. Oh tidak! ada sedara masuk wad di sana. Sebelum ini kakak dia yang tua masuk ni adik pula huhu..Teman tak tahu nak pergi ke tidak sebab jauh kalau suami ada ambil pekerja kt KL boleh sekali jeguk.

Doaku semoga dik atikah akan sembuh dan kembali berkerja semula.Amin.

pstt..adakah penyakit ini keturunan.. sebab mak ayah dia ok jer..tapi 3 org adik beradik dia menghidap sakit ini....

2 ulasan:

akubiomed berkata...

Apabila sudah disahkan positif mengalami masalah buah pinggang tidak mempunyai pilihan samada melakukan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Manusia boleh hidup dengan sebelah buah pinggang. Biasa pesakit yang dikesan mengalami masalah buah pinggang sudah tahap kronik kerana sudah tinggal 5-10% masih berfungsi.

Tiada rawatan perubatan yang dapat memulihkan buah pinggang rosak kecuali menerima rawatan dialisis dan pemindahan buah pinggang.

Apa pun ikuti nasihat doktor.

suri berkata...

bro..
tu lah sy smlm turut mncri maklumat tsbut..mmg takutlah juga mmbacanya..

ya.mmg sedarea saya menjalani dialisis tu setip hri pas habis waktu kerja.skrg ni adik dia pula menyusul kena sakit tuh..

and sblum ni kakak dia tapi syukur dh ada penderma.dan sht skrg.

terima ksh atas maklumat yg bro bgi benar2 manfaat bt sya