Sabtu, 5 Disember 2015

Petua Redakan Bayi Sakit Kuning a.k.a Jaundis Sebulan

Petua Redakan Bayi Sakit Kuning a.k.a Jaundis Sebulan ..

Ya. Anak perempuan sakit kuningnya dalam masa seminggu sahaja. Untuk anak kedua sakit kuning makan masa selama sebulan! dari hospital permaisuri bainun ke hospital kuala kangsar hingga ke melaka jugalah kuningnya huhu.. Hospital kuala kangsar aku sempat bermalam di sana dua kali. Bila bacaan lebih 15 sure kena tahan wad melor namanya. Lagi sekali malam raya masuk wad lagi tido lagi dalam 3 hari tido sana heeee..

Yang best wad melor hospital kuala kangsar nak bali k kita hantar naik kerusi roda sampai kita sampai naik kereta weh...macam pangkat orang besar pula heeee...

Melaka klinik desa kena ambil darah baby tiap selang sehari ada dalam 3 hari seminggu. Menangis takut rasa bila darah baby picit bawah kaki setiap kali datang ke klinik huhuh..Masa takut sangat bila keadaan teruk kena tukar darah pula harap jauhkan. Syukur genap sahaja sebulan kuning anak terus stop. Risau aku akau sakit kuning anak ada lagi sebab menurut kakak aku wad di hospital besar melaka baby tak bersama katil dengan baby. Baby dudk dalam ibu nak susukan jer boleh masuk dalam hu..tak macam hospital kuala kangsar baby dan anak satu kati sebelah ..sebelah gitu heee...

Petua bayi sakit kuning..
Ya dalam banyak petua ini yang sempat aku rakamkan...moga ada gunanya untuk sahabat yang memerlukannya...

Petua bayi sakit kuning daun dukung anak airnya rebus sehingga mendidih bagi sejuk dan kemudian boleh buat mandian bayi

Petua bayi sakit kuning daun kucai sama air rebus biarkan sejuk dan mandikan bayi macam mandi air biasa
Petua bayi sakit kuning susu kambing bagi bayi hujung sudu sehari bagi duaa kali sahaja.

Petua bayi sakit kuning buah anggur hitam dia punya air sahaja bagi dekat bayi.

Petua bayi sakit kuning gula buah kundur atau oang selalu buat makan panggi gula kundur selau masak bagi menggelegak dan baki air sikit bagi pada bayi letak dalam mulutnya sikit-sikit.

Petua redakan bayi sakit kuning a.k.a Jaundis sebulan
Akir sekali puas aku mencuba ini yang last aku tawakal padaNYA ini kawan masa duduk dalam wad melor hospital kuala kangsae bagi petua

Petua bayi sakit kuning bedak sejuk dan air cap badak. Lepas mandikan bayi bedak sejuk campur dengan air cap badak kemudian lumur satu badan bayi tu. Buat dalam tiga kali sehari pagi petang.

Eii..kalau si kakak air susu kambing sehari dua bagi dah ok tapi adik mahu bedak sejuk dan air cap badak barulahkuning turun secara berperingkat-peringkat..Sah kata doktor ada sesetangah bayi keuning cepat surut ada lama. Jenis lama jenis kuning yang berpanjangaan macam anak aku ya memang kata doktor kuning sebulan memang wujud hu...sah genap sebulan terus kuningnya turun junam kebawah 7. Alhamdulillah siapaku bernazar bagi duit dekat masjid masa tu heee...Allah duga ada sebab sendiri.Petua redakan bayi sakit kuning a.k.a Jaundis sebulan ini satu pengalaman tak akan lupakan untuk cahaya mata kedua..Agaknya yang ketiga tidak tahu bagaimana pula ragamnya hanya Tuhan sahaja yang tahu.. Kadang jaga makan minum sangat tak boleh juga jadi juga alahai..semua Tuhan baru uji awal sahajakan..

Moga para ibu bapa akan terus berusaha untuk menurunkan bacaan kuning anak dengan segera..perkara anak kuning normal cuma beza kuat dengan tak sahaja. Benarlah kata doktor baby boy mudah terkena sakit kuning lama jika bandingkan baby girl heee.Tiada ulasan: