Jumaat, 5 Disember 2014

Muka Buka Buka Pekung Di Dada

As salam..

Lama tak up belog sejak badan kurang sihar dalam sekitar dua minggu jugalah mencari rentak semula. Dugaan Allah berikan tidak ternilai kala sabar kita tempuh dengan tabah dan ostiqamah kalau jenis buat cara lama juga susahlah nak katakan ya..


Semakin risau dengan anjakan dunia semakin moden manusia kini tiada rasa malu walau sekelumit pun. Apa lagi hal berkaitan dengan keselamatan diri, keluarga dan orang tersanyang.

Ya. Bicara ini tentang kegilaan orang kita dengan muka buku. Hai..banyak gambar suka, gembira berlambak wall rakan kita, ada beri alasan nak kongsikan pada sanak saudara yang jauh di mata. terkadang kita terlepas pandang gambar begitu orang akan ambil kesempatan sama ada memerhati keluarga kita, mengambil gambar kita dalam diam, buat ubat guna-guna, dan sebagainya segala mungkin boleh terjadi.

Kita terserentak takala membaca dada akhbar kes anak sendiri di rogol jiran, penculik anak taman mainan, bidak hilang di pusat beli-belah kita cuma seda  sekejap tapi kemudian kita mula aktiviti yang menyeronokkan itu lagi muka buku. Walaupun ada security di sana tapi mampuka ia membendung genjala ini kalau kita sendiri tidak pandai mengawal diri.

Ya. baru sentuh bab gambar belm sentuh bab kekayaan, anak kemewahan semua aspek boleh ancam jadi agaknya bagaimanalah kes jenayah mahu berhenti ..? Sebenarnya jawapan itulah ada pada setiap diri masing-masing. Jangan salahkan kecuaian sebabkan orang lain pula.

Kes tak sangka budak perempuan kena rogol dia tidur dalam bilik adakah itu kes kebetulan..? saya kurnag pasti tapi cuba kalau kita peka akan keselataman diri rasanya benda tak akan terjadi ya memang takdir tapi kala kata kita jenis serius pandang benda sebagai security ambil berat tanpa main-main insyallah kita tidak terjebak dari kes ini. Jadi sama juga kes wall facebook kalau kita jenis tak berhatI-hati main tangkap muat, ikut sesuka hati up sana sini status, sebagainya agak mustahil akan ada "penarik mangsa" bakal mendekati anda!


Perkara ini memang boleh terjadi bila-bila masa dan keadaan tanpa sedar atau tidak. Jadi cubalah kawal naluri anda berkongsi kehidupan dengan orang lain.

..Hati makin susah bila manusia rakus dengan teknologi..

Tiada ulasan: